Menu

Elhunyt dr. Szalai Csaba

2023. november 10.

Szalai CsabaMély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 62. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Szalai Csaba, az MTA doktora, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet általános igazgatóhelyettese. Dr. Szalai Csabát a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.

Ma is halljuk kedves, csendes hangját, hiszen pár napja még beszéltünk vele. Ma is előttünk van mosolya. Még az elmúlt héten is írt a kórházi ágyából ismeretterjesztő közleményt, a „Gyógyhírek” sorozat legújabb tagját. Még egy-két hete klinikai betegágyából küldte vissza egyik közleményének átdolgozott változatát, melyet elfogadott a nemzetközi folyóirat. Még meghallgathatók a Moodle-ba feltöltött előadásai. De ő nincs már közöttünk…

Felfoghatatlan, hogy Szalai Csaba már nem tér vissza közénk többé a kórházból. Hosszú betegsége során sok-sok mindent átélt, de hihetetlen erőt mutatva, újra és újra derűsen tért vissza a munkába. A gyógyulásba vetett hite, reménye a legvégsőkig nem hagyta el. Súlyos betegsége alatt sem zárkózott magába, ellenkezőleg, még nyitottabbá vált az őt körülvevő emberek felé, a világ felé. Családját óvta, szolgálta, amíg csak lehetett. Rendkívüli ember volt. Nagy tudású, szerény, kedves, okos, csupa jóindulat és emberség. Mindannyian tiszteltük és szerettük.

Szalai Csaba biológus mérnökként szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen 1985-ben. 1992-ben ösztöndíjjal Németországban sajátította el az akkor legmodernebbnek számító molekuláris biológiai technikákat, majd hazatérésekor az ország akkor egyik legmodernebb, kórházi molekuláris laboratóriumát rendezte be a Heim Pál Gyermekkórházban. A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai (akkor Biológiai) Intézethez 1994-ben csatlakozott.

1999-ben a Semmelweis Egyetemen szerzett PhD fokozatot. 2005-től az MTA doktora is. 2007-ben habilitációs fokozatot szerzett. 2013-tól a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára valamint a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatóhelyettese. Témavezetésével 13 PhD született, cikkeire mintegy ötezer hivatkozás érkezett. Kutatási, oktatási tevékenysége központjában a genetika állt. Hatalmas olvasottságával, alaposságával alapvetően járult hozzá az Intézet profiljához. Nagyon sokat tanultunk tőle, a szakmai igényesség mellett szerénységet, segítőkészséget és nyitottságot.

Számos elismerése között szerepel a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai Plakettje, a Huzella Tivadar emlékérem és jutalomdíj, és a több alkalommal elnyert ÁOK Kari Kiválósági Merit díj.

Szalai Csaba 1985-ben 4×200 m-en országos bajnok, 1986-ban 400 m-en magyar egyetemi és főiskolai bajnok. 1986-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen a „Jó tanuló, jó sportoló” verseny győztese.

Dr. Szalai Csaba emberi, kutatói, oktatói megnyilvánulásaiban egyaránt elegáns személyiség volt. Egész életével, munkájával és a betegséggel vívott hosszú küzdelmével igaz és nem múlandó példát mutatott mindannyiunknak. Nagy űrt hagy maga után.

Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet

Információ a temetésről >>>

Go to top